Tänä vuonna kilpaillaan viidessä eri sarjassa. Palkintoja jaetaan kaikkiaan yli 50 000 euron euron arvosta, joista yli 20 000 euroa osana kansallista kisaa. Osallistujilla on mahdollisuudet kahmia voittoja muista kilpailuista ja tehdä sopimuksia töiden jatkokehittämisestä kumppaneiden kanssa.
Kussakin sarjassa parhaille töille annetaan 1000€ palkintoja. Lisäksi koko kilpailun paras työ palkitaan 5000€ pääpalkinnolla. Lisäksi aluekilpailut, Smart City App Hack ja Ultrahack jakavat kukin omat palkintonsa!
Kumppanien asettamat haasteet
Sarjoissa on kumppaneiden asettamia haasteita inspiraatioksi kilpailun osallistujille. Kilpailuun VOI osallistua vastaamatta suoraan mihinkään haasteeseen, mutta kumppanit ovat lupautuneet sparraamaan erityisesti heidän haasteisiinsa liittyviä kilpailutöitä. Ideaalitapauksessa haasteisiin vastanneita kilpailutöitä voidaan lähteä myös jatkokehittämään yhdessä haasteen asettaneen kumppanin kanssa.
Liikkuminen ja turismi

LIIKKUMINEN JA MATKUSTUS
Millaiset sovellukset helpottaisivat ja sujuvoittaisivat päivittäistä matkustamista esim. kodin ja työpaikan välillä?
Mitä hyötyä ja iloa matkustajalle voisi olla omien joukkoliikennematkojen datoista?
AVOIMIEN AINEISTOJEN HYÖDYNTÄMINEN
Joukkoistaminen: miten matkustaja voi tuottaa joukkoliikennetietoa muiden matkalaisten hyödyksi ja hyötyä samalla itse?
Digitalisaatio ja palvelut kuten MaaS: Miten eri aineistojen parhaat puolet yhdistetään?

ESTEETTÖMYYDEN EDISTÄMINEN
Tavoitteena on löytää palvelu, sovellus tai datasetti, joka auttaa esteellisiä henkilöitä (esimerkiksi pyörätuolilla liikkuva henkilö) löytämään itselleen tärkeää tietoa – esimerkiksi hissit, reitit, kahvilat, vessat, kulttuuritapahtumat jne. Kilpailutyötä voi myös halutessaan rajata esimerkiksi jonkin kaupungin tai alueen turismin edistämiseen esteettömissä asioissa.
ENNAKOIVA LIIKENNEANALYTIIKKA
Liikennetietoja on jo jonkin aikaa tarjottu avoimena datana. Tämä data mahdollistaa liikenteen reaaliaikaisen analysoinnin, mutta vielä sitä ei ole juurikaan käytetty hyväksi ennustamaan liikenteen sujuvuutta nykyhetkestä eteenpäin. Haemme kilpailutöiksi palveluita ja konsepteja, joissa käytetään hyväksi avointa dataa ennakoivan analytiikan keinoin kansalaisten liikkumisen helpottamiseksi.
Media, taide ja kulttuuri

VERKKOKESKUSTELUT JA LOKAATIODATA
Haluamme yhdistää lokaatiodatan keskusteluihin tarjoamalla käyttäjille mahdollisuuden löytää omaa lähialuettaan tai itseään kiinnostavia paikkoja koskettavia keskusteluja kesämökkitiestä – lempibaariin, ja konserttitalosta – Eiffelin torniin.
LIVEKEIKKATIEDON RIKASTAMINEN
Olemme kiinnostuneet uusista ideoista ja tavoista rikastaa Teoston dataa muista tietolähteistä saatavalla datalla innovatiivisella tavalla. Esimerkkejä datan rikastamisesta ovat muiden avointen paikkatietoaineistojen yhdistäminen tapahtumadataan tai musiikkiin liittyvän metadatan yhdistäminen biisikohtaiseen tietoon.
UUSIA PALVELUITA ELÄVÄÄ ARKISTOA HYÖDYNTÄEN
YLE on julkistanut mm. Elävän arkiston dataa APInsa kautta. Mitä kiinnostavaa keksit tämän tiedon päälle – kenties paremman Areenan tietylle kohderyhmälle, kenties jotain ihan uutta?
Oppiminen ja tiede

KOODAUS KOULUIHIN
Reaktorin haasteeseen haetaan mukaan sekä sovelluksia että muita ohjelmointia oppimisessa hyödyntäviä materiaaleja ja ratkaisuja. Nämä voivat olla vaikkapa itseopiskeluun tai opettajille opetusmateriaaliksi suunnattuja aineistoja.
KIELIPANKISTA UUTTA TUTKIMUSTA
Open Science-haasteessa keskitytään avoimien kieliaineistojen hyödyntämiseen uusien palveluiden, sovellusten, visualisointien ja ideoiden pohjana. Haasteen voittajana palkitaan tuomariston mielestä innovatiivisin FIN-CLARIN-konsortion Kielipankki-palvelun aineistoja käyttävä kilpailutyö.
JOUKOT MUKAAN GEOTIEDON TUOTANTOON
GTK haastaa kehittämään verkkopalvelun, mobiili- tai muun sovelluksen tai idean, joka luo uuden mahdollisuuden ja aktivoi – kansalaisia, harrastusyhteisöjä ja yrityksiä – geologisen tai geoteknisen tiedon keräämiseen. Tavoitteena on että, tuloksena jo olemassa olevaan kansalliseen geotietovarantoon saataisiin uutta sitä rikastuttavaa sisältöä.
Ruoka ja hyvinvointi

HENKILÖKOHTAISTA HYVINVOINTIA JA ALUEELLISTA VERTAILUA
Etsimme THL:ssä sovelluksia, joilla voi vertailla liikkumista, ravitsemusta ja muita elintapoja parhaiden vaihtoehtojen löytämiseksi. Yksilötason sovellusten lisäksi olemme erittäin kiinnostuneita julkishallinnon toimintatapojen vertailusovelluksista sekä havainnollistavista visualisoinnneista – mahdollisesti, jopa pelimäisistä tuotannoista.
KULUTTAJA ELINTARVIKETURVALLISUUDEN EDISTÄJÄNÄ
Evira etsii uudenlaisia elintarviketurvallisuuteen liittyviä sovelluksia, palveluita tai palveluita kansalaisten tueksi, ja haluaa korostaa erityisesti kansalaisen ja kuluttajan atkiivista roolia.
Julkiset palvelut

KOHTI ASIAKASLÄHTÖISEMPÄÄ JULKISHALLINTOA
Tuotoksena voi olla palvelu, palvelukonsepti tai sovellus, joka helpottaa, sujuvoittaa tai keventää asiointia, yhteydenpitoa tai tietojen vaihtoa kansalaisen, yritysten ja viranomaisen välillä. Parhaimmillaan idea voisi poistaa asiointitarpeen, merkittävästi vähentää asioinnista aiheutuvaa vaivaa tai vähentää palvelun tuottamiseen tarvittavaa työmäärää.
ÄLYKÄS KAUPUNKI JA KAUPUNKILAISET – MITÄ HELSINGISSÄ TAPAHTUU JA MITEN VOIN OSALLISTUA?
Haemme valmista sovellusta, joka hyödyntää innovatiivisesti ja monipuolisesti avointa dataa. Lue tarkemmin aihepiireistä ja tutustu datalähteisiin.
UUSIA TIETOLÄHTEITÄ AVOINDATA.FI:hin
Suomessa on useita verkkopalveluita, jotka listaavat julkaistuja avoimen datan tietoaineistoja – mutta nämä aineistot eivät helposti löydä perille Avoindata.fi:hin. Haasteessa etsimme siis keinoja ja työkaluja, joilla esimerkiksi voidaan harvestoida tai muuten tuottaa sisältöä Avoindata.fi:hin.